KAMPEN FOR BIENE
Les mer
Camilla trosser frykten for biene for å redde dem. Bli med henne jobb.
Jeg synes det er viktig å jobbe med bier. Folk er redde for å bli stukket, de forstår ikke at biene er en naturressurs. Uten bier – ingen blomster.
Camilla Asbjørnsen

Hva skjer når du er redd for å bli stukket, men velger å trosse din frykt for å redde biene fra massedød? Bli med birøkter Camilla Asbjørnsen fra Nordpolen Industrier på jobb.

De kler sakte på seg hvite drakter. Det ser nesten ut som om det er en scene fra en sci-fi film som utspiller seg i skogholtet i Holmlia i Oslo. Men de skal ikke ut i verdensrommet, de skal redde biene. Camilla Asbjørnsen ser bort på sine kolleger fra Nordpolen Industrier:

– Sånn, er vi alle klare da? Skal vi ta den med dronninga i først, spør Camilla arbeidslederen, Rune Kristiansen.

Han nikker og Camilla går rolig mot bikuben. De er klare for å sjekke status på honningbiene. Vil de være der i bikuben sammen med dronningen sin eller har de forsvunnet?

Nordpolen Industrier er en av 220 vekstbedrifter i Norge som er der for dem som trenger en tilrettelagt arbeidsplass, og for dem som trenger bistand for å komme seg ut i ordinært arbeidsliv.

 


gjengen
Camilla trives godt sammen med kollegene sine på Nordpolen Industrier.


 

Nordpolen har nå involvert seg i prosjektet Bybi. De vil være med å stanse massedøden blant bier. En massedød som har pågått i 15 år uten helt tydelige årsaker. Det føles stort for Camilla å kunne bidra:

– Jeg synes det er viktig å jobbe med bier. Folk er redde for å bli stukket, de forstår ikke at biene er en naturressurs. Uten bier – ingen blomster.

Dør biene, dør menneskene

Camilla har helt rett. Det blir ingen blomster uten bier. Det blir heller ingen fredagstaco om utviklingen fortsetter. Over 80 prosent av maten vi spiser, kan vi takke biene for. Uten bier, ingen tomat, løk, gulrot, jordbær, bringebær, epler, appelsiner, bananer, marsipan, kaffe, avokado – lista er uendelig. Det er bare å si farvel til bomullsklær, blomsterengene og orkideene i samme slengen. Tett etterfulgt av fugler og dyr. Dør biene, dør menneskene fire år senere, skal Einstein ha sagt.

 


skiltbier
Epler er bare en av matvarene som vil forsvinne om biene blir borte.


Dette er mer enn bare en jobb. Det er en arena hvor de ansatte kan møtes og prate. Jobben deres i Nordpolen blir en stor del av det sosiale livet og de vet at de gjør en viktig jobb.
Rune kristiansen, Arbeidsleder

Å gjøre en forskjell

Camilla roer ned biene i bikuben med røyk. Hun ser på det tette samspillet som foregår i bikuben. For å samle ei teskje honning, jobber åtte bier på spreng et helt liv. Biene opptrer som en eneste stor organisme for å nå målet:

– Biene lager så god honning. Vi slynger honning på Nordpolen Industrier og den er så god, sier Camilla og smiler.

Prosjektet Bybi har ikke bare gitt resultater i form av søte biprodukter. Nå har hovedstaden også blitt fylt med hele 800.000 nye, små stripede Oslo-boere på grunn av arbeidet med bikubene.

Bier er utrolige skapninger med en enorm arbeidskapasitet. Men blir de presset for hardt, reagerer de med å bli stresset og syke. De er ikke så ulike oss mennesker, sånn sett. På Nordpolen Industrier har de fokus på at alle skal få lov å utfordre seg, men samtidig ikke føle seg presset:

– Dette er mer enn bare en jobb. Det er en arena hvor de ansatte kan møtes og prate. Jobben deres i Nordpolen blir en stor del av det sosiale livet og de vet at de gjør en viktig jobb, sier arbeidsleder Kristiansen.

Camilla gleder seg til hver eneste dag på jobb, for henne er viktig å gjøre en forskjell med jobben sin:

– Jeg klarer ikke å sitte stille for lenge, og har masse energi, så det å være birøkter passer meg godt. Jeg liker å jobbe utendørs, og det er kjempegøy.

Hun er glad i jobben og kollegaene på Nordpolen Industrier. Av og til når en bie kommer for nær, kjenner Camilla på frykten for å bli stukket, men hun jobber videre. Hun vet at hun er modig, for modighet handler ikke om å være fryktløs, men å gjøre det selv om hun er redd.

Se filmen om Camilla her:

Vimeo / Vekstbedriftene – via Iframely