KICKSTART
Spill film

Tom-Robin hadde mistet troen på at han kunne følge drømmene sine. Det var før han møtte menneskene som kickstartet livet hans på nytt.

-Egentlig liker jeg ikke å tenke på det. Jeg skulle ikke vært her i dag i det hele tatt.
Tom-Robin Fjellstad

Det var tilfeldighetene som sørget for at syvåringen som ikke kunne svømme, var akkurat den som ramlet uti det store bassenget.Ingen fikk med seg at Tom-Robin Fjellstad ramlet uti, og det gikk femten minutter fra han falt uti til han var gjenopplivet ved bassengkanten. Femten lange minutter. Livet som en gang pulserte igjennom Tom-Robin var borte. Han var klinisk død.

– En fremmed oppdaget meg på bunnen av bassenget og fikk meg på land.  Han startet hjerte- lungeredning på meg, mens noen andre ringte etter ambulanse.

På sykehuset ble Tom-Robin liggende i koma. En liten gutt i en klinisk hvit sykeseng med masse ledninger på hele kroppen og fortvilte foreldre som bare ønsket ungen sin tilbake. Kun bilder i fra sykehuset minner ham på det som har skjedd. Tom-Robin ser ned.

-Egentlig liker jeg ikke å tenke på det. Jeg skulle ikke vært her i dag i det hele tatt.

Utav sykehuset kom en veldig annerledes Tom-Robin. Han hadde overlevd, han hadde ingen synlige skader, men han slet med sterke konsentrasjonsvansker og dysleksi. Alt som før var lekende lett, ble veldig vanskelig.

-Hele grunnskolen var vanskelig, både faglig og sosialt. I tillegg til dysleksi og konsentrasjonsvansker, ble jeg mobbeoffer i klassen. Det er ikke så lett å fokusere på å få gode karakterer med de forutsetningene.

sykehus

Å bli svelget hel av statistikken

Å jobbe med 3D og animasjon har alltid vært drømmen for Tom-Robin. Hans lidenskap for faget lyser igjennom øynene hans. Allerede tidlig på ungdomsskolen begynte han å eksperimentere på egenhånd. Han var gutten som kunne se for seg hva han ville skape og ut i fra ingenting ble det til figurer og animasjoner på skjermen. Leksene derimot ble som å klatre Mount Everest med kun en arm. Å gå medier og kommunikasjon ble bare en fjernere og fjernere drøm. Han startet på mekaniske fag, men fant raskt ut at det ikke var det han ville bli. Etter to år sluttet han, uten å fullføre lærlingtida si.

-Det var ingen ting galt med videregående sånn sett. Det var bare det at det ikke var det jeg ville bli og for meg er det veldig vanskelig å få til ting jeg ikke interesserer meg for, forteller han.

Kisktart storting
Tom-Robin startet på mekaniske fag, men uten interesse for faget ble det vanskelig å fullføre.


Tom-Robin ble en del av en mye omtalt statistikk:
En av fem gutter fullfører ikke videregående skole og yrkesfagene er de som er mest utsatt for frafall. De som dropper ut får store utfordringer på arbeidsmarkedet og med manglende studiekompetanse er det svært vanskelig å komme inn på høyere utdanning.

Mange trenger arbeidspraksis gjennom NAV for å finne veien til arbeidslivet.

Han ser ut i lufta. Du kan se at hans reise fra å være en syvåring i koma til å bli en medstudent på Norges Kreative Høyskole har vært bratt og tøff. For Tom-Robin vet at det ikke nytter med bare talent for å få drømmen oppfylt. Noen ganger må man også ha noen som ser at du er mer enn det som har skjedd deg, som skyver deg i rett retning.

For Tom-Robin ble redningen prosjektet “Kickstart” på Vekstbedriften Øvre Romerike Industriservice (ØRI).

Kickstarten

Han gjorde ikke så mye utav seg, men vi fant fort ut at han hadde talent.
Tanya Aanonsen
Med fokus på filmproduksjon får ungdom som har falt utenfor skole og arbeidsliv sjansen til å utvikle seg innenfor faget. Lærerne har lang fartstid innen filmbransjen og når kurset er over, får de hjelp til å søke praksisplass i filmnæringen. Tanya Aanonsen har utdanning innen film fra Mexico, har jobbet mange år som produksjonsleder og castingansvarlig. I tillegg har hun jobbet sammen med Gladiatoren-regissør, Ridley Scott. Det var hun som ble Tom-Robins nærmeste veileder da han kom til ØRI og Kickstart.

-I starten var han veldig stille og rolig. Han gjorde ikke så mye utav seg, men vi fant fort ut at han hadde talent. Veldig mange har opplevd å mislykkes i det ordinære skolevesenet og mangler nok tro på seg selv til å finne sine kvaliteter. Slik var det for Tom-Robin også, sier Tanya.

tanyaogtom
Tanya Aanonsen var veileder for Tom-Robin og er veldig stolt av hvor langt han har kommet.


Tom-Robin tok utfordringene på strak arm. Animasjon, klipping og filming var noe han elsket å holde på med. Selv teorien på kurset gikk lekende lett når han hadde interesse for faget. Etter seks månedene ble det på tide å finne praksisplass.  Hvem ville ha så ha Tom-Robin? Jo, Nordisk Film TV. Han fikk jobbe med produksjonen av “The Voice” og senere fikk han praksis hos Monster der han fikk jobbe med “Hellstrøm Rydder opp” som går på TV3. Det overgikk alle hans drømmer, at han av alle fikk lov til å jobbe med så flinke folk:

-Jeg jobbet som logger, og var den som kartla råmaterialet og skrev ned hvor klipperne kunne finne sitater og situasjoner som de kan bruke. Jeg skrev vel omtrent 5000 ord om dagen. Det tror jeg norsklæreren min fra grunnskolen ikke hadde trodd at jeg skulle gjøre i dag, forteller han og ler.

Jeg skrev vel omtrent 5000 ord om dagen. Det tror jeg norsklæreren min fra grunnskolen ikke hadde trodd at jeg skulle gjøre i dag.
Tom-Robin Fjellstad

Å bli en prins

Å hoppe av videregående får konsekvenser. Han hadde ikke poengene for å komme inn på høyere utdanning, men Tom-Robin gav det et forsøk. Han søkte på Norges Kreative Høgskole.
-I utgangspunktet oppfylte jeg ikke kravene, men etter et møte med en lærer så fikk jeg en sjanse. Jeg viste ham hva jeg hadde gjort tidligere, fortalte om kurset på Kickstart og praksisen hos Monster. Han så at jeg kunne noe, så jeg fikk lov å starte, sier han.

I høst startet Tom-Robin på  3D og animasjonslinja på Norges Kreative Høyskole. Snart skal han levere inn sin første eksamensoppgave. Det de andre medstudentene tar for gitt, har han kjempet hardt for. Dette er drømmen hans og det lyser ut av hver celle i kroppen hans.

Daglig leder på ØRI, Hans Thue, mener det er viktig at det finnes alternativer som Kickstart til de ungdommene som ikke fullfører videregående skole:

-Suksessen ligger i at vi tilbyr en praktisk form for opplæring samtidig som vi forsøker å hjelpe ungdommene til å oppnå mestring. De som går hos oss må selv søke praksisplass, selv søke jobb og skole. Vi bare hjelper dem å finne sine kvaliteter og selvtillit nok til å gjøre det. Vi visste at Tom-Robin hadde talent, vi visste dog ikke at han var en skikkelig prins. forteller Thue.

Om Kickstart Film

  • Tar i mot ungdommer fra 16-29 som vil lære å lage film
  • Fokuserer på praktiske oppgaver fremfor teoretisk læring
  • Kurset er et samarbeid mellom NAV Akershus, filmselskapet Indie Film og ØRI AS
  • Tiltaket varer i 12 måneder. Det første halvåret får ungdommene undervisning og opplæring
  • Deretter får deltakerne hjelp til å finne praksisplass hos ett produksjonsselskap i resten av tiden
  • For mer informasjon og ØRI og Kickstart film, se: http://ori.no/kickstart_film/ eller send e-post til ori@ori.no

For Tom-Robin er utrolig dyktig i det han gjør. En prins innen sitt fag og når bacheloren er ferdig om 3 år, håper han på å kunne jobbe med de aller største innen animasjon.

-Det aller kuleste som kunne ha skjedd nå er en mulighet til å jobbe med noen som jeg alltid har beundret, nemlig Disney og Pixar.

Tom-Robin føler i blant at han skulle ikke ha vært her. At han lever er i seg selv et mirakel. Fra å bare være en som overlevde, er han blitt en som gjør det han alltid har drømt om. Det skyldes mennesker som nektet å gi ham opp. Noen som var villig til å gi ham en ny kickstart.

Se filmen om Tom-Robin her:

Vimeo / Vekstbedriftene – via Iframely