ARBEIDSGLEDE
Les mer
Silje er trent for å finne drømmejobber folk ikke visste at de drømte om.

MAKS – Meland Arbeids- og Kompetansesenter

  • Tilbyr en rekke attføringstilbud, varig tilrettelagt arbeid og arbeid med bistand.
  • Skal gjennom arbeid og tjenester styrke den enkeltes mulighet til selv å nå sine mål.
  • Ønsker å bidra til at menneskene de er i kontakt med har god livskvalitet.
  • Består av ni avdelinger.
  • For mer informasjon, se www.maks.no

Hun er trent på å hjelpe folk til å finne sine nye veivalg i livet, men hva gir jobbkonsulent Silje Bolstad arbeidsglede?

Hver eneste dag kommer det personer innom jobbkonsulent Silje Bolstad som ikke helt vet hvordan de skal komme seg videre. Kanskje noe skjedde i livet som vippet dem av kurs, eller kanskje de bare ikke vet hvor stort potensiale de har? Et potensiale som kan være godt innpakket i dårlige erfaringer fra tidligere jobber og mennesker som har krysset deres vei:

– Vårt samfunnsoppdrag er å gjøre arbeid mulig for alle. Min jobb er å lytte slik at vi sammen kan finne nye veivalg videre for personen. Veivalg som de kanskje ikke ser selv i det de kommer til oss. Det er det som gjør hvert eneste møte like spennende – ingen utfall er like, sier Silje og smiler stort.

For veien til arbeidsglede er ikke lik for alle. For noen kan det være å mate en hjort, for andre kan det å røkte en bikube gi mestring, og noen ganger trenger man bare en som ser deg og lytter. Arbeidsplassen til Silje,  MAKS i Meland utenfor Bergen er en av 220 vekstbedrifter i Norge som er gode på å lytte, og som har tro på på å se, og ikke minst løfte enkeltindividene.

Silje Bolstad er trent på å se potensiale og ikke utfordringer. - Hvert eneste møte er unikt, sier hun.
Silje Bolstad er trent på å se potensiale og ikke utfordringer. – Hvert eneste møte er unikt, sier hun.

Min jobb er å lytte slik at vi sammen kan finne nye veivalg videre for personen. Veivalg som de kanskje ikke ser selv i det de kommer til oss. Det er det som gjør hvert eneste møte like spennende – ingen utfall er like.
Silje Bolstad, jobbkonsulent

Å løfte enkeltindividet

Silje har svart belte i å se hvordan menneskene hun møter er skrudd sammen. For ingen av oss er like. Hva er det egentlig som gjør at folk blir sykmeldte? At man blir syk, utbrent og tom? For mange kan livet gå helt i stå når de føler seg usynlige.

 – Når et menneske ikke blir sett for den man er, mister man raskt mestringsfølelsen. Selvtilliten stuper, og til slutt kan du få angst, bli deprimert og føle at du aldri strekker til. Du jobber og jobber for å bli godkjent, uten å noen gang få den godkjennelsen du trenger. Det ender ofte med at du blir lei deg og utmattet, sier Silje.

Ofte begynner det med en sykmelding som gjerne blir lengre og lengre, helt til du er på vei inn i et vakuum. Tanken begynner å snike seg inn. Kan man noen gang komme seg tilbake til en jobbhverdag?

Det er da mennesker som Silje kan komme inn og gi deg en dytt, slik at du selv klarer å forme din egen vei videre.

hagesenter
Jobbkonsulent Silje Bolstad besøker Cathrine Fransiska Hagesæter på nyjobben.

Hun var veldig hyggelig, noe som gjorde at jeg klarte å åpne meg. Det kan være litt ekkelt å stå der, helt avkledd, og utlevere seg selv på den måten. MAKS tok godt imot meg og fikk meg til å se lys i enden av tunnelen.
Cathrine Fransiska Hagesæter

Eureka – et hagesenter!

Silje stopper bilen utenfor Hagesenteret på Knarvik. For henne er det en god dag på jobb når deltakerne ringer og forteller at de endelig har funnet drømmejobben. En av dem som har tatt den telefonen, er  Cathrine Fransiska Hagesæter, tobarnsmor og barnebokforfatter av Jeg har maur i magen. En bok om AD/HD. Cathrine har selv denne diagnosen.

Hun jobbet som renholder og trivdes egentlig med det. Men jobben var så fysisk krevende at den over tid gav henne slitasje i ryggen. Cathrine måtte bytte beite. Det å skulle bryte opp det vante, og skulle begynne på nytt, var ingen god prosess for Cathrine.

 – Men vi fant ut av det i lag. Hun var veldig hyggelig, noe som gjorde at jeg klarte å åpne meg. Det kan være litt ekkelt å stå der, helt avkledd, og utlevere seg selv på den måten. MAKS tok godt imot meg og fikk meg til å se lys i enden av tunnelen, forteller tobarnsmoren.

Den lille brikken, nøkkelen til å få Cathrine til å yte, var å få én beskjed om gangen. Det ble «eurekaen» for Cathrine, som fant sin arbeidsglede blant lyng og blomster:

 – Det er når det er for mye informasjon på én gang, at jeg får problemer. Her gjør jeg meg ferdig med én ting, så går jeg og spør om neste oppgave. Jeg ruller på bakken, kryper, graver i jorden, er høyt og lavt. Jeg er veldig barnslig, så dette er helt perfekt, forteller Cathrine entusiastisk og smiler til Silje.

Veien til målet

Mange har et høyt ønske om å jobbe, men det kan være tøft å finne selvtillit til å starte på nytt. Å stå alene i et veikryss og føle trykket fra omverdenen på kroppen, er en hard påkjenning:

– Når vi klarer å veilede de deltakerne som har veldig lyst til å jobbe, og de ringer og forteller at de har funnet jobben som passer for dem, da føler jeg at vi har gjort noe rett. Da blir jeg skikkelig glad, sier Silje.

Cathrine forteller om den nye jobben sin, om hvordan hun nå ser løsninger der hun før så utfordringer. Silje smiler varmt.

Det er nemlig akkurat dette som gir Silje arbeidsglede hver eneste dag på jobb. Å se noen finne drømmejobben de ikke visste at de drømte om. Det er drømmejobben til Silje.

Se filmen om Silje her:

Vimeo / Vekstbedriftene – via Iframely