DRØM STORT
Les mer
Hvis man vil ut eventyr, må man hoppe i det. Det vet Mads alt om.

Den Glade Baker

  • Bakeri som holder til i Asker.
  • Er en del av Vekstbedriften Asker Produkt.
  • Tilbyr arbeidspraksis og varig tilrettelagt arbeid.
  • Drives i tråd med konseptet Ekte og Enkelt, der mat og mennesker står i sentrum.
  • Kaféen i Asker sentrum har en koselig atmosfære og serverer både kaffe og søtsaker.
  • “Den Glade Baker” er favorittplassen til NRK-legenden Jon Herwig Carlsen. Han har sitt eget Carlsen-bord med limerick inngravert.
  • For mer informasjon: http://www.askerprodukt.no/den-glade-baker/

For å komme dit man skal, må man trene mye. Hvis man vil ut på eventyr, må man hoppe i det. Det vet Mads alt om.

“Den Glade Baker” i Asker er fylt til randen av mennesker. Bak kassen står Mads Andreassen (33). Han har akkurat fylt disken og kundene står i kø for å få dagens dose av ferske skoleboller. Dette har vært jobbhverdagen hans i 12 år nå, og han er en veteran i bakerfaget.

Mads står på fra klokken åtte på morgenen til halv tre. Han baker, serverer kunder, lukker dører opp for gamle damer, vasker opp og har sittet i styret for bedriften. Jobben som avfallsansvarlig har gitt resultater i utmerkelsen Miljøfyrtårn. Det er mye å henge fingrene i, men selv for arbeidskarer som Mads, kan noen morgener være litt trege å få i gang:

– Jeg er ikke et jobbmenneske sånn egentlig. Jeg liker å sove, så jeg kommer stadig vekk seint og da får jeg litt tilsnakk, sier Mads med glimt i øyet.

Latteren til Mads runger i lokalet, og den er smittende. Det er ingen tvil om at han er en høyt elsket kollega, for sjefen Miodrag Gajinov smiler bredt til ham:

– Mads er ikke bare en kollega, han er en inspirator for oss andre, forklarer Gajinov .

Det er ålreit å jobbe her. Artig at så mange folk kommer innom hver dag og drikker kaffen sin her.
Mads Andreassen

mads
Mads jobber på caféen “Den Glade Baker” i Asker.


Men for å bli skikkelig god, da må man øve seg mye. Ingenting kommer gratis. Du må trene hardt og ha god motivasjon. Jeg har holdt på i 25 år.
Mads Andreassen

Ingenting kommer gratis

Mads sysler nemlig med litt svømming på fritida, og ikke den sorten som vi andre holder på med. Neida, Mads er olympisk mester i svømming, han, og sånt skjer ikke over natta. Mads kjenner prisen for å nå hårete mål:

– Da jeg var ung, måtte jeg lære meg å svømme. Jeg var superrask. Alle de andre som var gode, de slo jeg. Men for å bli skikkelig god, da må man øve seg mye. Ingenting kommer gratis. Du må trene hardt og ha god motivasjon. Jeg har holdt på i 25 år, jeg, forteller Mads med andakt i stemmen.

All treningen gav resultater, for i 2003 vant han gullmedaljen i Special Olympics Games i Dublin. Mads forsvarte den norske æren. Da han sto der på pallen med gullmedaljen rundt halsen og så utover publikum, da kom følelsene for fullt:

– Det var så stort. Da jeg sto på pallen ropte jeg bare “ja”. Jeg var helt i ekstase.

Himmeljegeren

Mads visste ikke at han drømte om Canada da han ble invitert med på en seks ukers villmarkstur for et par år siden av noen kompiser. Han takket ja til å bli en del av teamet til Himmeljegerne, og ny drøm sto duket og klar. Han skulle klare dette akkurat som den medaljen.

– Jeg er jo ganske tøff. Jeg har stupt fra stupebrett på 4 meters høyde og det er en del som ikke tør det. Men det gjør jeg, så jeg takka ja til turen.

mads
Bilde hentet fra serien “Himmeljegerne”.


Jeg synes folk må få lov til å slippe seg fri i naturen og tørre å ta sjanser.
Mads Andreassen

Gjennom vinteren 2013/2014 trente Mads både med Himmeljegernes vanlige langturer rundt Semsvann, trappeløp i hoppbakker og rolig trening med fysioterapeut:

– Det var ikke alltid at jeg klarte alt, men jeg trente hardt den vinteren.

Guttas villmarkstur ble godt dokumentert og senere kom dokumentaren “Himmeljegerne” på TV2 om utfordringene og gledene ved å være på tur. Mads forteller med innlevelse om ulver som ropte om natten, møter med svartbjørn og om noen skumle og kalde netter. Men han er glad han tok utfordringen:

– Det var utrolig spennende for meg å være med, og ikke minst klare turen. For meg er det viktig at folk må få lov til å slippe seg fri i naturen og tørre å ta sjanser.

Carlsen-bordet

Hjemme på jobben savnet kollegaene Mads da han var på den seks uker lange turen:

– Han er en viktig brikke og når han var på tur, så savnet vi han. Det var noe som manglet, og det var Mads, sier Miodrag.

En som også savnet Mads på jobb, var stamkunden hans, den tidligere sportskommentatoren fra NRK, Jon Herwig Carlsen. Han er i nesegrus beundring over motet til Mads:

jonhwerwig
NRK-legenden Jon Herwig Carlsen er alltid innom Den Glade Baker.

– Det må jeg virkelig si. Det står det all respekt av. Jeg hadde aldri turt å være med på den ekspedisjonen han har vært med på. Det hadde nok ikke vært noe for meg, sier Carlsen og smiler.

Mads smiler til Carlsen. De to gutta der beundrer hverandre. Det er kanskje det som er det fine med Mads. Selv om han er en kar med store meritter bak seg, så er det like viktig for ham å være her på jobb. Sjefen Miodrag er ikke i tvil om at Mads inspirerer også i jobbhverdagen sin:

– Mads lærer oss at det er greit å sette seg hårete mål. Når man først skal drømme, drøm stort da. Det er de søteste drømmene sier Miodrag og ler.

Mads er en eventyrer, en atlet og en kollega. Han er en som ikke alltid klarer alt, men han vet at drømmer kan bli virkelig om du ikke gir deg.

Se filmen om Mads her:

Vimeo / Vekstbedriftene – via Iframely